Omgaan met rouw op Moederdag en Vaderdag

Speciale dagen zoals Moederdag en Vaderdag zijn voor veel mensen een feestje. Kinderen knutselen graag cadeautjes en brengen een ontbijtje op bed, terwijl ouders genieten van de aandacht. Toch is deze dag niet voor iedereen vanzelfsprekend. Wat gebeurt er als er iemand ontbreekt? Als een ouder of een kind er niet meer is om deze dagen samen te vieren?

De één vindt Moederdag en Vaderdag een commercieel gebeuren, terwijl de ander jaarlijks in het voorjaar stilstaat bij het ouderschap. “Moederdag en Vaderdag zijn feestdagen waar je waarde aan kunt hechten op welke leeftijd dan ook”, zegt Agnes. “Misschien zet jij je bejaarde moeder steevast in het zonnetje of krijg je van je kinderen versgeperste sinaasappelsap en een zelfgemaakte tekening. Ook hoor je soms mensen mopperen over ‘die commerciële onzin’. Voor al deze mensen is het al dan niet vieren van deze feestdagen een keuze.”

Als je een ouder of kind verloren hebt, dan voelt het alsof deze keuze je is ontnomen. Moederdag en Vaderdag kunnen moeilijke dagen zijn. “Het vieren van deze dagen is bij het verlies van een kind of ouder geen keuze meer. Je wordt jaarlijks geconfronteerd met het gemis van je dierbare, een gemis dat niet zomaar kan worden opgevuld. Misschien had je helemaal niets met Vaderdag, maar overvalt deze dag je na het overlijden van je vader of kind opeens heel erg. Het kan pijnlijk zijn om te zien hoe andere kinderen hun ouders wél verwennen, terwijl jij die mogelijkheid niet meer hebt”, vertelt Agnes.

“Het is oké om de Moederdag-reclames op TV vervelend te vinden. Het is oké om juist op deze feestdagen verdrietig te zijn. Het is oké om stil te staan bij diegene die jij moet missen. Het is oké om de liefde voor jouw vader, moeder of kind te voelen, ook als hij of zij er niet meer is”, zegt Agnes. “Deze feestdagen rondom ouderschap draaien om liefde en waardering. De liefde die jij voelt voor je ouder of kind, zal altijd blijven. De afwezigheid van je dierbare geeft je de ruimte om Moederdag of Vaderdag op een andere manier in te vullen. Misschien kom je met je broers en zussen samen om je vader of moeder te herdenken, of bezoek je samen met je partner het graf van je zoon of dochter. Vieren wordt herdenken. Je viert de herinnering die je koestert aan jouw vader, moeder of kind.”