Thuisopbaring: wat betekent dit voor nabestaanden?

Als een naaste overlijdt, dan krijgen nabestaanden te maken met veel keuzes. Eén van de eerste dingen waar over nagedacht moet worden is de plek waar de overledene tot de uitvaart wordt opgebaard. Tot de mogelijkheden behoren een externe locatie, zoals een aula, uitvaartcentrum of de thuisomgeving. Martin en Agnes zien dat steeds meer mensen kiezen voor thuisopbaring. In de blog lichten zij de voordelen van thuisopbaring toe.

 

Thuisopbaring betekent afscheid nemen van de overledene in zijn eigen huis. Vaak voelt thuis voor nabestaanden persoonlijk en vertrouwd. “Thuisopbaring zorgt ervoor dat iedereen die er behoefte aan heeft, afscheid kan nemen van de overledene in zijn eigen omgeving”, vertelt Martin, “Nabestaanden kunnen de ruimte persoonlijk inrichten en bij de overledene zijn wanneer en hoe lang zij prettig vinden.” Agnes knikt en voegt toe: “Mensen hebben het gevoel dat ze de overledene wat langer bij zich kunnen houden. Nabestaanden kunnen samen tradities voortzetten om de overledene te herdenken, bijvoorbeeld door een drankje te drinken aan de keukentafel.”

 

Kinderen leren omgaan met rouw
Daarnaast is thuisopbaren voor kinderen een prettige manier om te leren omgaan met rouwen en de dood. Samen met hun vader, moeder of verzorger nemen zij afscheid van de overledene op een bekende plek. Agnes, gespecialiseerd in kinderen helpen bij verlies vertelt: “Even bij de overledene kijken of een tekening geven, draagt bij aan het rouwproces en het besef: de overledene komt niet meer terug. Als iemand thuis ligt opgebaard kunnen ook kinderen zo vaak als dat ze zelf willen even langskomen tot de kist sluit.”

 

Koelmethode regelt temperatuur lokaal

Sinds kort werken Agnes en Martin met een koelmethode waarbij de overleden in ieder verblijf (mits er voldoende ruimte is) kan worden opgebaard. “De koelmethode die we gebruiken zorgt ervoor dat de temperatuur in de kist altijd 6 graden is”, vertelt Martin, “De methode werkt lokaal en koelt de kist die voorzien is van een kunststof plaat. Doordat de plaat doorzichtig is, voelt de overledene dichtbij.” Deze manier van koelen heeft meerdere voordelen. Allereerst is door de constante temperatuur de kans groter dat de overledene tot op de dag van de uitvaart mooi blijft. Daarnaast is de koeling lokaal wat betekent dat de temperatuur in de kamer en de rest van het huis behaaglijk blijft. Agnes: “En tot slot is het nog steeds mogelijk om de overledene aan te raken. De plaat kan eenvoudig worden verwijderd en teruggeplaatst.”

 

Wilt u meer weten over deze koelmethode? Wij vertellen u er graag over, omdat wij weten hoe belangrijk het kan zijn om de overledene tot de uitvaart bij u thuis te hebben. Wij zijn bereikbaar op telefoonnummer 0523-745635.